Cartea Bogăția din lucrurile simple în câteva cifre: în SUA s-au vândut peste 7 milioane de exemplare; a fost tradusă în peste 35 de limbi; volumul s-a menținut mai bine de doi ani pe lista de bestselleruri a prestigiosului The New York Times, dintre care 1 an a ocupat neîntrerupt locul 1, privilegiu de care s-au bucurat, de-a lungul timpului, extrem de puține cărți!; carte citită și îndrăgită de milioane de femei din întreaga lume!
Dar a fost o cale lungă până la succesul exprimat în aceste cifre… A început, ca multe povești despre reușita în viață, într-un moment în care autoarea, Sarah Ban Breathnach, se afla într-o criză de identitate.
Subintitulată Un ghid zilnic pentru alinare și bucurie, cartea Bogăția din lucrurile simple lui a fost scrisă puțin câte puțin, ca proces menit să o ajute pe autoare să afle care erau lucrurile cu adevărat importante pentru ea. Și nu erau deloc cele la care se gândise ea în mod conștient… Ca aproape fiecare mămică ocupată din lume, la începutul anilor 1990, Sarah, o tânără scriitoare freelancer din Statele Unite, se pierduse pe sine în încercarea de a împăca toate obligațiile pe care le presupunea existența ei – de mamă, soție, fiică, angajată. Așa cum spune chiar ea: „Viața mea de zi cu zi devenise un câmp de luptă între nevoile și așteptările altor oameni, pe de o parte, și propriile‑mi dorințe și nevoi neîmpărtășite, uneori contradictorii, pe de altă parte. Făceam cu înfrigurare mai multe lucruri deodată și săream de la o îndatorire la următoarea cu atâta viteză, încât spiritul meu simțea că aleargă constant să mă prindă din urmă – ceea ce reușea în cele din urmă: atunci când mă prăbușeam extenuată în pat. Diminețile erau o sursă continuă de groază; prima mea respirație conștientă era un suspin, primul meu gând la trezire era cum să reușesc să mă descurc în acea zi. Desigur, nu m‑am plâns niciodată nimănui, dar m‑am văitat atât mie însemi, cât și Spiritului până când sunetul lamentărilor mele aproape că m‑a înnebunit și m‑a pus în genunchi.”
Pe fondul crizei economice care a complicat și mai mult lucrurile, făcând ca în întreaga țară „să domnească un sentiment general de tristețe și pesimism și o stare de lipsuri generalizată”, situația acestei mămici inimoase s-a agravat și mai mult atunci când a rămas fără sursa ei de venit, scriitorii freelancer nemaifiind angajați, iar familia ei trebuind să se descurce o vreme dintr-un singur salariu, al soțului. „Mă simțeam epuizată, sleită de puteri, descurajată. Grijile în legătură cu banii îmi secătuiseră cele mai prețioase resurse naturale – timpul, creativitatea, energia și emoția. Așa că m‑am forțat să iau loc la masa din bucătărie și să încep să enumăr ceea ce era bun în viața mea chiar în acel moment. Când m‑am oprit, șase ore mai târziu, spre marea mea uimire, creasem o listă enormă cu binecuvântările vieții mele, multe dintre ele trecute cu vederea. Notasem peste 150 – și niciuna dintre ele nu avea legătură cu banii! Și atunci s‑a întâmplat ceea ce eu numesc o epifanie de fiecare zi: mi‑am dat seama că nu aveam nevoie de absolut nimic – decât de conștientizarea faptului că eram atât de binecuvântată! Aceea a fost prima oară când recunoștința mi‑a făcut semn și m‑a invitat să‑i folosesc puterea transformatoare, nu pentru a‑mi îmbunătăți viața, ci pentru a mă bucura de ea.”
Acela a fost momentul în care Sarah a început să scrie, în fiecare zi, câte cinci lucruri pentru care era recunoscătoare, exercițiu care, încetul cu încetul, i-a schimbat starea de spirit în bine prin faptul că o determina să privească și lucrurile bune care existau în viața ei și să le pună în plan secund pe cele îngrijorătoare.
Apoi, în fiecare zi, a început să scrie câte un scurt eseu despre bucuriile mici ale vieții de zi cu zi: gătitul pentru cei dragi, să facă ordine și curățenie astfel încât să transforme casa în cămin, dusul și luatul copiilor de la școală, mersul la cumpărături, discuția la telefon cu o prietenă – adică despre bogăția din lucrurile simple ale vieții.
Manuscrisul cărții Bogăția din lucrurile simple a ajutat-o pe Sarah să-și schimbe viața, iar următorul pas firesc a fost să-l propună unor edituri să i-l publice. Credeți că a fost ușor? În doi ani de zile manuscrisul a fost refuzat de sute de ori, pe motiv că era prea mare – inițial avea peste 1000 de pagini. Dar într-un final, o editură a riscat, l-a scurtat substanțial și le-a oferit astfel femeilor din lumea întreagă un balsam pentru suflet: „După cum s‑a dovedit, atunci când Bogăția din lucrurile simple a văzut pentru prima oară lumina tiparului, în noiembrie 1995, femeile nu au cumpărat‑o pentru ele. În schimb, au cumpărat‑o pentru surorile lor, pentru cele mai bune prietene, pentru fiice, nurori, mame, soacre, nepoate, verișoare, vecine, șefe și secretare. Au cumpărat‑o ca să le‑o dăruiască altora cu ocazia Crăciunului, zilelor de naștere, aniversărilor și absolvirilor; la rândul lor, o primeau în dar de la familie de Ziua Mamei sau de la prietene în ziua divorțului, a concedierii sau dacă diagnosticul primit era devastator. Atunci când un apel telefonic năucitor îi năruia visurile unei femei, zguduindu‑i din temelii viața pe care o luase drept ceva ce i se cuvenea , „cartea roz“ apărea la fel de des ca mâncarea dăruită în caserole. Psihoterapeuți mi‑au spus că le‑au prescris‑o pacientelor, participantele la programele în doisprezece pași și‑o transmiteau unele altora, femeile abuzate o găseau în biblioteca adăpostului unde stăteau. Femeile o citeau în timp ce făceau chimioterapie, apoi plecau și le‑o lăsau asistentelor care avuseseră grijă de ele cu atâta blândețe. Pentru a sărbători, a comemora, a mângâia, a înveseli, dar, mai presus de toate, pentru a comunica, femeile din întreaga lume au împărtășit unele cu altele cartea Bogăția din lucrurile simple și au binecuvântat viața pe care au găsit‑o în paginile ei: viața lor.”
De aici până la recunoașterea mondială nu a mai fost decât un pas. Ne bucurăm că am adus și în România cartea Bogăția din lucrurile simple. Un ghid zilnic pentru alinare și bucurie pentru a avea și dumneavoastră ocazia să citiți dozele zilnice de înțelepciune ale lui Sarah, vă mulțumim celor care ați citit-o deja și ne-ați povestit cum v-a ajutat și fie ca ea să își găsească în continuarea drumul drept către inimile dumneavoastră! Să fiți fericiți!